Ce conţine cafeaua?
Este confirmat ştiinţific de către cercetătorii din lumea ȋntreagă faptul că ȋn cafea există vitamine, minerale şi mulţi antioxidanţi astfel:
- Vitamina B2 (riboflavină): 11% din necesarul zilnic
- Vitamina B5 (acid pantotenic): 6% din necesarul zilnic
- Vitamina B1 (tiamină): 2% din necesarul zilnic
- Vitamina B3 (niacin): 2% din necesarul zilnic
- Folat: 1% din necesarul zilnic
- Mangan: 3% din necesarul zilnic
- Potasiu: 3% din necesarul zilnic
- Magneziu: 2% din necesarul zilnic
- Fosfor: 1% din necesarul zilnic
Nu este foarte mult, dar e vorba doar de o ceaşcă.
Daca bem mai multe ceşti de cafea/zi putem să extragem din cafea o bună parte din necesarul de vitamine şi minerale necesare organismului nostru.
Mai mult decât vitamine, ȋn cafea sunt mult mai mulţi antioxidanţi foarte benefici corpului nostru.
La ce ajută cafeaua?
În numeroase studii ştiinţifice cafeaua este asociată cu reducerea riscului de producere a diabetului de tip 2, boli ale ficatului şi boala Alzheimer.
Cafeaua este una din cele mai mari surse de antioxidanţi din dieta oamenilor. Ea conţine mult acid hidrocinamic (care neutralizează radicalii liberi) şi polifenoli (care previn bolile de inimă, cancerul şi
diabetul de tip 2).
Cafeaua conţine Cafeină, un stimulant pentru creier şi un accelerator al metabolismului.
Cafeaua este cea mai consumată substanţă psihoactivă din lume.
Băuturile răcoritoare, ceaiurile şi ciocolata conţin cafeină dar ȋn general cafeaua este principala sursă de cafeină.
Numeroase studii demonstrează rolul cafeinei de accelerator (pe termen scurt) al creierului, de scadere a vitezei de reacţie, de creştere a vigilenţei şi a proceselor de gândire.
Cafeina creşte metabolismul cu un procent cuprins ȋntre 3-11% şi performanţa cognitivă cu aproximativ 11-12% ȋn medie.
Băutorii de cafea au un risc scăzut cu 32-60% de a contracta boala Parkinson.
Băutorii de cafea au un risc scăzut cu 65% de a contracta boala Alzheimer.
Băutorii de cafea au un risc scăzut cu 23-67% de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.
Băutorii de cafea au un risc redus de a dezvolta ciroza, cu un rezultat de până la 84% reducere dacă beau 4 sau mai multe ceşti de cafea/zi. De asemenea riscul de cancer de ficat scade cu 40% ȋn cazul băutorilor de cafea
Un studiu din anul 2011 al Universităţii Harward din SUA arată faptul că băutorii de cafea dezvoltă depresie cu 20% mai puţin decât cei care nu beau cafea. Acelaşi studiu subliniază faptul că cei care beau 4 ceşti de cafea/zi sau mai mult au un risc scăzut cu 53% de a comite suicid.