Stiaţi că….
- Cafeaua este a doua marfă ca şi volum tranzacţionat, precedată doar de petrol ca şi volum.
Valoarea tranzacţionată anual depăşeşte 100 miliarde de $ SUA; - Cafeaua a fost descoperită de un păstor de capre ȋn Etiopia ȋn anii 1500. El a observat
comportamentul caprelor care mâncau fructe de cafea şi a observat totodată faptul că acestea
aveau mai multă energie şi nu mai dormeau noaptea. După ce păstorul le-a zis despre acest fapt
preoţilor locali, aceştia si-au preparat o băutură din boabe de cafea şi apoi au observat ca nu mai
dorm nici ei. Vorba s-a dus mai departe şi astfel a ajuns peste tot ȋn lumea civilizată; - La Olimpiada din Los Angeles din anul 1932, Brazilia nu putea finanţa deplasarea sportivilor şi
pentru a rezolva acesta situaţie, Guvernul Braziliei din acea vreme a trimis un vapor de cafea ce
a fost vândută finanţând astfel deplasarea; - Cafeaua a fost interzisă ȋn Mecca in anul 1511 la puţin timp după ce a fost descoperită ȋn Etiopia.
Se credea că aceasta stimula gândirea radicală a oamenilor. - Cuvântul “expresso” vine din limba italiană şi ȋnseamnă: “forţat să iasă”. Expresso este făcut
forţând apa foarte fierbinte şi sub mare presiune să traverseze un strat fin şi compact de cafea; - Boabele de cafea cresc ȋn tufe. Ele sunt sâmburi ai unor fructe. Există două mari categorii de
boabe: verzi şi roşii. Cele roşii miros frumos şi sunt mai puţin acide. Din ele se produce cafeaua
mai slabă. Cu cât cafeaua este prajită mai mult (mai treptat) cu atât este mai sănătoasă; - Cafeaua decafeinizată (fără cofeină) se obţine prin extragerea cofeinei din boabe utilizând
procese chimice. Cofeina se vinde apoi către industria farma şi către Coca-Cola, cel mai
important client, pentru a fi folosită ȋn produsul lor de bază; - Politica de “Fairtrade” este destul de costisitoare ȋnsă ȋmbunătăţeşte condiţiile de viaţă a
fermierilor de cafea; - Cafeaua “Arabica” a fost cultivată mai ȋntâi ȋn Peninsula Arabică. Cafeaua “Robusta” este o
plantă mai rezistentă şi produce cafea cu un conţinut dublu de cofeină decât cafeaua “Arabica”; - Europa este un importator mai mare de cafea decât SUA;
- Cei “Big Four” in cafea sunt: Kraft, P&G, Sara Lee si Nestle. Aceste grupuri cumpără aproximativ
50% din producţia mondială de cafea; - În lume se beau aproximativ 400 miliarde de ceşti de cafea ȋn fiecare an.